ergonomische werkhouding Bureaustoel en werkblad

Een goede werkhouding is van essentieel belang om gezondheidsproblemen te voorkomen bij langdurig computergebruik. Een juiste bureaustoel en een passend werkblad zijn cruciaal om de juiste houding te kunnen aannemen. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van een stoel en werkblad voor een ergonomische werkomgeving. Een goede ruim instelbare beeldschermstoel voldoet aan de N.P.R 1813. Meinema is onafhankelijk en helpt u graag verder.
 

De bureaustoel instellingen

Als je urenlang achter de computer zit, is het van groot belang dat je stoel comfortabel en ergonomisch verantwoord is. Hierbij een aantal aspecten die van belang zijn:

  • Zithoogte: Als je op de stoel zit, moeten je voeten goed op de grond kunnen rusten. Stel de hoogte van de stoel zo in dat je benen in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Een goede bureaustoel heeft een zeer een gasveer hoogteverstelling met een zeer ruimbereik en diepte vering.
  • Rugleuning: De rugleuning moet voldoende ondersteuning bieden aan het bekken. Kies bij voorkeur voor een stoel met een verstelbare rugleuning of verstelbare bekkensteun, zodat je deze kunt aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften.
  • zitdiepte; een goede bureaustoel is voorzien van een zitdiepte verstelling van 10 cm, zorg ervoor dat de knieholte vrij blijft tijdens het zitten. Een ruimte van ongeveer een vuist is wenselijk.
  • Hoofdsteun; een hoofdsteun is in de meeste beeldschermwerkzaamheden overbodig. Wel wordt een hoofdsteun vaak toegepast in controlekamers, beurshandelaren en daar waar naast het beeldschermwerk veel gebeld wordt.
  • Armleggers; De armleggers hebben de functie om de schouders en nek en rugspieren te ontlasten. Een armlegger dient bij beeldschermwerk smal strak naast het lichaam te worden ingesteld. Een goede armleggers kan in breedte, diepte en hoogte worden ingesteld, waarbij de breedte instelling van smal 36cm naar zeer breed kan worden ingesteld. De hoogte van de armlegger wordt bepaald door lengte van de bovenarm, Indien de arm rust op de armlegger wordt de schouder net niet omhoog geduwd. Plaats het toetsenbord aan de rand van de werkplek geheel naar u toe. 
  • Wielen; kies wielen voor de juiste vloer, zo zijn er wielen voor harde en zachte vloeren. Een multifunctioneel wieltje geschikt voor harde en zachte vloeren is in grote gebouwen wenselijk.

Het bureau werkblad

Arbo goedgekeurde bureaus voldoen aan de strengste eisen op het gebied van ergonomie en is voorzien van de normen (NEN-EN 527-1:2011 en NPR 1813:2011) en veiligheid (NEN-EN 527-2:2002 en NEN-EN 527-3:2003). 

Hierbij zijn de volgende aspecten van belang:

  • Hoogte instelling: Het bureau werkblad dient dient op de juiste hoogte worden ingesteld. De lengte van het onderbeen en bovenarm bepalen de hoogte. 62 - 86 cm zit bureau. Het zit sta bureau is elektrisch hoogte verstelbaar van 65-130 cm.
  • Afmeting: minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn.
  • Dikte: Het werkblad inclusief frame mag niet dikker zijn dan 5 cm.
  • Kleur: De glanswaarde een werkblad mag niet te hoog zijn. De kleur mag niet te donker of te licht zijn.
  • Diepte: De diepte van het werkblad hangt af van de gebruikte maat beeldscherm. Bij een flatscreen is een diepte van gemiddeld 80 cm voldoende om de juiste kijkafstand te realiseren. Zorg ervoor dat je beeldscherm op ooghoogte staat en op ongeveer 50 - 70 cm afstand van je gezicht.

 

Conclusie

Een goede werkhouding begint bij een ergonomische bureaustoel en een passend bureau werkblad. Zorg ervoor dat je bureaustoel de juiste zithoogte en rug ondersteuning biedt, gebruik terwijl het werkblad voldoende breedte en diepte 

Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je gezondheidsproblemen voorkomen en productiever werken.